Zoekmachine tip: duplicate content voorkomen door wildcard subdomein uit DNS te verwijderen

[notification style=”error” font_size=”12px” closeable=”true”]Heb je zelf subdomeinen aangemaakt, maak dan eerst nieuwe A records aan, voordat je het A record met * verwijderd. Zie stap 8.[/notification]

Als je een website hebt, is het belangrijk deze maar op één plek te publiceren. De achterliggende reden is dat Google en andere zoekmachines het niet fijn vinden als ze dezelfde informatie op meerdere plekken aantreffen (zogeheten duplicate content).

Hoe is dat mogelijk als je zelf niet doelbewust pagina’s kopieert naar andere plekken?

Een mogelijkheid is dat je website via meerdere URL’s aan te roepen is. We geven je bijvoorbeeld een tijdelijke URL als het domein nog niet verhuisd is of in de lucht is. Daarnaast staat de DNS zo ingesteld dat je via een willekeurig subdomein naar je site kan komen. Als je WordPress gebruikt stel je de website URL al in via Settings > General. Mocht bezoek ontvangen worden op een ander (sub)domein, dan stuurt WordPress de bezoeker al direct door naar het juiste domein.

Als je inmiddels weet op welk domein je website actief moet zijn, dan kan je in veel gevallen middels een paar simpele stappen voorkomen dat je website op meerdere manier te benaderen is (gebruik uiteraard je eigen domein in plaats van example.com hieronder):

  1. Log in op het account center https://ac.managedomain.nl/
  2. Selecteer het domein dat je wilt instellen;
  3. Kijk onder “Manage Subdomains” (en graaf in je geheugen) en schrijf de subdomeinen op die je gebruikt;
  4. Selecteer “Name Servers”;
  5. Kijk of je een regel aantreft met een sterretje en een A, zoiets als dit: *.example.com    A    1.2.3.4     3600
  6. Schrijf het IP op van de regel met het sterretje (of maak een schermafdruk), dan kan je het straks makkelijk ongedaan maken door een nieuwe regel aan te maken met dezelfde gegevens. Je hebt het IP adres ook nodig in stap 8;
  7. Als je deze regel inderdaad ziet, controleer dan in de browser of www.example.com maar ook bijvoorbeeld www123.example.com in de browser blijven staan met identieke inhoud, zonder dat de bezoeker wordt doorgestuurd naar het hoofd domein;
  8. Als je dus een aantal verschillende URL’s in de browser kan zetten en ze tonen allemaal dezelfde website, dan is het beter dat je de regel met het sterretje verwijderd.
    Let wel op dat als je andere subdomeinen in gebruik hebt (zie stap 3), dat die dan stoppen met werken als je de regel met het sterretje verwijderd. Om dit te voorkomen kan je de subdomeinen toevoegen bij de Name Server instellingen door het aanmaken van een of meer A records met hetzelfde IP als het sterretje (zoals je in stap 6 hebt genoteerd).

 

Na het wijzigen van de Name Server gegevens, kan het eventjes duren voordat de wijzigingen werken. Internet providers kunnen de gegevens soms tot wel een dag later onthouden. Daarom kan je voor het testen na stap 8, beter subdomeinen gebruiken die je nog niet eerder in de browser hebt ingevoerd.

Van betere DNS instellingen wordt iedereen blij. Ga dus aan de slag en heb je vragen dan staan we altijd voor je klaar.

P.S.: Vanaf midden februari wordt het * record ook niet meer automatisch aangemaakt bij nieuwe bestellingen en worden name server records automatisch toegevoegd en verwijderd bij het aanmaken/verwijderen van subdomeinen via “Manage Subdomains”.

P.P.S.: Voor geavanceerder gebruik kan je ook aan zoekmachines aangeven welke van de identieke pagina’s de eigenlijke bron is, middels “canonicalization”, zie ook: https://support.google.com/webmasters/answer/66359?hl=en

 

Published
Categorized as Blog