Dit weekend heeft SIDN onderhoud gepleegd aan de software (DRS 4.3), waardoor .nl domeinnamen na opheffing 40 dagen niet beschikbaar zijn voor registratie door een ander.
Dat is een goede zaak. Het is een prettig vangnet voor onbedoelde fouten.
Als een domeinnaam per ongeluk wordt opgeheven is dat natuurlijk heel vervelend, maar dan is het in no time weer opnieuw geregistreerd.
Maar wat als dat net iemand anders was. Dat zou wel heel toevallig zijn, toch?
Helaas komt dat toch heel vaak voor. Robots zoeken het web af naar websites met een beetje verkeer en houden nauwlettend in de gaten of het beschikbaar komt. Zodra die kans zich voordoet, registreren ze het domein en zetten er advertenties op. De stroom bezoekers die het domein voorheen trok, zorgt nu voor inkomsten bij de nieuwe eigenaar.
Probeer dan nog maar eens het domein terug te krijgen. Ga je aantonen dat er een fout is gemaakt? En dan nog…
“Sorry, maar we hebben een fout gemaakt, we zouden het domein graag terug krijgen”
“Yeah, right” 🙂
De volgende informatie is afkomstig van SIDN:
Waarom Quarantaine?
- Onder quarantaine verstaan wij de regel dat een opgeheven domeinnaam tot 40 dagen na opheffing niet beschikbaar is voor anderen dan de oorspronkelijke houder.
- Doel is de houder te beschermen tegen disproportionele gevolgen van fouten in het opheffingsproces. Het is een soort nazorg voor met name de houder, maar ook voor de deelnemer.
Hoe werkt het?
- Na opheffing wordt de domeinnaam 40 dagen lang buiten het registratieproces en de zone gehouden. Een eventuele website is dus ook onbereikbaar.
- Alleen de oude houder kan binnen de 40 dagen na opheffing de domeinnaam uit quarantaine halen. De kosten voor het uit quarantaine halen van een domeinnaam via de oude deelnemer zijn 50 euro en 100 euro via een nieuwe deelnemer.
- Na 40 dagen komt het domein weer beschikbaar voor registratie.
Wat is verder belangrijk?
- Het quarantaineproces is een losstaand proces dat gestart wordt na het opheffen of doorhalen van een domeinnaam.
- Drie wachtdagen in het opheffingsproces met instemming blijven gehandhaafd.