De opt-out fantasie en wat je er dan wel aan kunt doen om te voorkomen dat je continu in de gaten gehouden wordt

Als gebruiker wordt je continu in de gaten gehouden. Maar dat ligt ook aan de gebruiker, kun je stellen. Dan moet je maar niet van al die services genieten, dan wordt je ook minder in de gaten gehouden. Is het wellicht teveel om overheid en bedrijven de schuld te geven? Nee, want de kosten (sociaal, financieel etc.) om je daarbuiten te begeven worden steeds hoger en niet iedereen kan het zich veroorloven om dingen uit principe niet of wel te doen.

En omdat het eigenlijk niet echt mogelijk is om uit te stappen, zijn er dan dingen die je dan kunt doen?

“Degenen die van ons op de hoogte zijn, hebben macht over ons. Verduistering kan ons beste digitale wapen zijn.”

Dit boek Obfuscation van Finn Brunton en Helen Nissenbaum is een interessante methode om te voorkomen dat uw persoonlijke gegevens gemanipuleerd worden door onze huidige alomtegenwoordige digitale bewakingsmaatschappij. Obfuscation betekent “moeilijk waar te nemen of te begrijpen”.

Zoals uitgelegd in het boek Obfuscation is een privacycontrole waarbij informatie die door derden wordt benaderd, wordt vertroebeld of verborgen en over het algemeen moeilijker te begrijpen is, wat bedoeld is om de bewakings- en gegevensverzamelingsprojecten te verstoren. In de programmeerwereld betekent codeverduistering dat de code moeilijker te begrijpen of te lezen is, meestal om privacy- of veiligheidsredenen.

Met de steeds groeiende datamining en bewakingsactiviteiten wordt het tegenwoordig steeds moeilijker om eenvoudigweg af te zien van het gebruik van de code, waardoor het steeds moeilijker wordt om dit doel te bereiken. In het boek biedt de auteur een aantal manieren om te oefenen met vertroebeling en het minimaliseren van de effecten van een bewakingsmaatschappij en het verzamelen van gegevens met behulp van de volgende instrumenten die momenteel op de markt beschikbaar zijn.

  • De beveiligde browser Tor, die (naast andere anti-toezichttechnologieĆ«n) onze internetactiviteiten vertroebelt met die van andere Tor-gebruikers en ons spoor verbergt in dat van vele anderen;
  • De browser plugins TrackMeNot en AdNauseam, die de vertroebelingstechnieken verkennen door veel valse zoekopdrachten uit te geven en respectievelijk elke advertentie te laden en te klikken;
  • De browser extensie Go Rando, die willekeurig uw emotionele “reacties” op Facebook kiest en zich bezig houdt met hun emotionele profilering en analyse;
  • Speelse experimenten zoals Adam Harvey’s HyperFace project, het vinden van patronen op textiel die gezichtsherkenningssystemen voor de gek houden – niet door je gezicht te verbergen, maar door de illusie van vele gezichten te creĆ«ren.

De beveiligings- en privacyexpert Bruce Schneier zei ook: “Ik ben over het algemeen sceptisch over de verdoezelingstools. Ik beschouw dit in principe als een signaal-naar-ruis probleem, en dat het toevoegen van willekeurige ruis niet veel doet om het signaal te vertroebelen. Maar tegen de achtergrond van brede systemen van financieel gemotiveerd bedrijfstoezicht, kan het genoeg zijn”.

Hoe overtuigend het ook klinkt, we zijn het met Bruce eens dat Obfuscation niet genoeg is. Wij hopen dat de argumenten en de benadering die in het boek worden vertegenwoordigd geen vals idee van veiligheid of privacy aan de mensen zullen geven, maar dat het mogelijk een klein beetje in onze strijd voor privacy kan helpen.

Bron: https://thereader.mitpress.mit.edu/the-fantasy-of-opting-out/